• 2022. 10. 06. csütörtök
    Brúnó
  • 2 ℃
    6 ℃
  • Akciós autók Önnek!

Honnan lehet tudni, hogy vízkáros az autó?

Mit jelent az, hogy vízkáros az autó? Honnan lehet tudni, hogy a megvásárolni kívánt autó vízkáros-e? Érdemes egyáltalán ilyen járművet vásárolni? Összefoglalónkban minden kérdést megválaszolunk!

- Bűnügyi hírek

Mindenképpen érdemes ellenőrizni a jármű történetét, mielőtt vásárlásra kerül sor

Mit jelent az, hogy vízkáros az autó? Nos, két esetben mondhatjuk, hogy fennáll ez a probléma. Egyrészt akkor beszélhetünk vízkárról, ha nagyobb esőzés idején mély vízbe hajtanak a járművel, és a felcsapódott vízből a motor beszív egy keveset. Ebben az esetben a motor akár tönkre is mehet, és csak a csere oldhatja meg a problémát. Szóval érdemes esőzés idején a nagyobb pocsolyákat messziről elkerülni. Nemcsak a víz miatt, hanem azért is, mert nem lehet tudni, hogy mi van a víz alatt, esetleg egy mély kátyú, amely szintén komoly problémákat idézhet elő a jármű alkatrészeiben. Amennyiben mégis át kell kelni a pocsolyán, és a víz egészen az ajtótömítésig felér, érdemes mihamarabb ellenőrizni a féltengelycsuklókat és újrazsírozni, amennyiben szükséges. Továbbá mindenképpen lassan kell áthajtani a pocsolyán, hiszen el kell kerülni, hogy hullámok keletkezzenek, és magasra csapjon a víz. Honnan lehet tudni, hogy a megvásárolni kívánt autó vízkáros-e? Érdemes ellenőrizni a jármű történetét, amelyben segítséget nyújt a carvertical.com/hu.

Ha tengervíz öntötte el az autót, a kár még nagyobb lesz

Másrészt pedig akkor beszélhetünk vízkárról, amennyiben a jármű egy része víz alá kerül. Ez előfordulhat árvíz, illetve a garázs beázása esetén. Ez az úgynevezett elöntéses vízkár, amely számos problémát előidézhet. Azonban nem mindegy, hogy milyen mértékben öntötte el a járművet a víz. Ha küszöbvonalig vagy csak kicsivel fölé emelkedett, akkor a szőnyegek és kárpitok tönkremennek. Átáznak az ülések szivacsai, és a szárítás után foltok maradnak rajta, illetve kellemetlen szag, erős bűz jelentkezik. A bűzt az okozza, hogy nem tiszta víz kerül az autóba, hanem szennyeződésekkel teli. Azzal is számolni kell, hogy ezt a kellemetlen szagot esetleg soha sem lehet teljesen megszüntetni. Továbbá felgyorsul a korrózió folyamata. Amennyiben ilyen autó megvásárlására kerül sor, mindenképpen alapos tisztítást és szárítást igényel, továbbá ellenőrizni kell a víz alá került elemek kenését. Amennyiben a víz jóval a küszöbvonal fölött volt, semmiképp sem szabad megvásárolni az autót. Ennek az az oka, hogy az elektronikus alkatrészeknél elkezdődik a korrózió folyamata, és ez számos hibát eredményez. Van, hogy csak hónapokkal később jelentkezik az elektromos alkatrészek meghibásodása, például tönkremennek a csatlakozók, a generátor, az önindító, az elektromos vezérlőegység, a kapcsolók, a lámpatestek és a rádió. Ráadásul a vízkár akár az akkumulátort is tönkreteheti. Ez nemcsak pénzügyi vesztességgel jár, hanem balesetveszélyes is lehet. Amennyiben nem édesvíz, hanem tengervíz öntötte el az autót, a kár még nagyobb. A korróziós folyamatok is felgyorsulnak, több elektronikai probléma jelentkezik.


Szponzorált cikk

Ez is érdekelheti